Koostis:
tavalist või lisanditega valgehallitusjuustu
sinihallitusjuustu
tavalist juustu (nt. Hollandi leibjuust)
Valmistamine:
Juustuvalikuks sobivad erinevad juustuliigid, mida serveeritakse kandikul lahtilõigatuna. Juurde paku puuvilju, näkileiba, veini, õlut. Alusel peaks olema terav nuga ja kahvel ning rätik, millega saab nuga-kahvlit vahepeal pühkida, kui on tegemist erinevate juustusortidega.
Lahtilõigatud juustulõigud tuleb kuni serveerimiseni katta niiske rätikuga.
Puuviljadest ei soovitata vaid tsitruselisi. Igal juustusordil on aga ka oma lemmikkaaslane. Näiteks ananassi pakutakse kamambääriga, tumedaid viinamarju rokfooriga. Tumedad viinamarjad sobivad ka briiga, ploomid on heaks kaaslaseks nii briile kui teistele valgehallitusjuustudele.
Juustu on parem lõigata eelnevatl kuumutatud noaga.
Kuivanud juust muutub pehmeks, kui lasta sel veidi piimas liguneda.
Juustutoidud on omapärased ja maitsvad, kuid praadides kipub juust põhja kõrbema. Kasta panni põhi korraks külma vette, siis tuleb juust põhja küljest lahti ja panni sisu saab ümber pöörata.
Pehmed juustud muutuvad külmkapis kiiresti kibedaks.
Juust säilib kauem, kui ta on mässitud fooliumisse.
Juustu tuleb külmkapis säilitada terve tükina, mitte lahtilõigatult.
Juust on palju maitsvam ja aroomikam, kui võtad ta tund aega enne laualepanekut külmikust välja.
Instruktsioonid ajakirjast Kodu & Aed (detsember 2003)